Olsen a spol. o ďalší zázrak z Jutského polostrova

02.06.2012 Celý región

Bratislava 2. júna (TASR) - Časy bratov Laudrupovcov sú nenávratne preč a dánsky futbal by rád prehĺbil svoju popularitu v spoločnosti ďalším veľkým úspechom. Futbal je totiž na Jutskom polostrove často v tieni iných tímových športov a prednedávnom čerpal len z triumfov minulosti, medzi ktorými sa vyníma priam hollywoodsky príbeh z víťazného ME 1992. Pod vedením skúseného a vytrvalého Mortena Olsena však môže prísť prielom v Poľsku a na Ukrajine, naň však treba postup zo "skupiny smrti".

Pred 4 rokmi v Rakúsku a Švajčiarsku Dáni chýbali, aj preto sa chcú revanšovať fanúšikom. Zrejme nie mnoho tímov zo zvyšných účastníkov ME, ktorí by si s Vikingmi vymenilo skupinu. Dostať sa do spoločnosti s Nemeckom, Portugalskom a Holandskom neveští naozaj nič dobré a zrejme outsider za takéhoto stavu nemá naozaj čo stratiť. "Na papieri sú všetci lepší než my, ale podceniť nás bude z ich strany obrovská chyba," komentoval pomery v štvorke útočník Dánov Nicklas Bendtner.

Portugalsko je Dánom viac-menej súdené, ale pre Olsenovcov Ronaldo a spol. nie sú nijakým nestráviteľným sústom. V kvalifikačnej H-skupine o tohtoročné ME skončili pred ním a dokázali ho zdolať aj na domácej pôde. Skalp Luzitánov, dokonca na ich štadióne, získali aj v kvalifikácii o MS 2010 a rovnako mali navrch znovu v konečnej tabuľke, takže určitá psychická výhoda je na strane Severanov aj v tretej konfrontácii za krátky čas.

Olsenov Gang, ako doma prezývajú Dánov, sa snaží hrať ofenzívnym štýlom 4-3-3, na ktorý si však tréner berie na Ukrajinu a do Poľska len dvoch "pokrvných" útočníkov - Bendtnera a Nicklasa Pedersena z Groningenu. Na vytvorenie spomínanej prezývky bolo dostatok času, pretože dánsky kormidelník pôsobí na lavičke národného tímu pomaly 12 rokov. Začal v júli roku 2000 a napriek tomu, že chýbalo s tímom na MS 2006 i ME 2008, priestor od zväzu stále dostáva na pokračovanie a zrejme sa trpezlivosť vypláca.

DÁNSKO:

riadiaci orgán: Dánska futbalová asociácia (založená 1889)

web: www.dbu.da

vstup do FIFA: 1904

vstup do UEFA: 1954

dresy: červená a biela

účasti na ME: 8 (1964, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2012)

najväčšie úspechy: 1x zlato z ME (1992), 1x bronz z ME (1982)

postavenie v rebríčku FIFA: 4.

tréner: Morten Olsen

postup na ME: víťaz kvalifikačnej H-skupiny

najznámejší hráči: Daniel Agger (FC Liverpool), Christian Poulsen (Evian Gaillard), Dennis Rommedahl (Brondby) Kodaň, Nicklas Bendtner (Arsenal Londýn)
 

Vyberte región